Prešovská univerzita zrekonštruovala ďalšiu časť budovy bývalej ZŠ

01.04.2011 Prešov

Prešov 1. apríla (TASR) – Prešovská univerzita (PU) otvorila dnes nové zrekonštruované priestory v objekte bývalej základnej školy na Ulici 17. novembra v Prešove. Na slávnostnom akte sa okrem predstaviteľov univerzity a samosprávny zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jaroslav Ivančo.
Rektor PU René Matlovič konštatoval, že do vynovených miestností v centrálnej časti budovy sa do dvoch týždňov presťahuje administratíva rektorátu a ďalšie priestory, ktoré vznikli v prístavbe severného krídla, sa budú využívať na vzdelávací proces. Objekt bývalej základnej školy začala PU rekonštruovať pre 13 rokmi. V roku 1998 sa realizovali práce na prestavbe južného krídla budovy, kde vznikla aj nadstavba pre Pedagogickú fakultu. V roku 2000 bola vybudovaná prístavba a vytvorili sa nové učebne a prednáškové miestnosti.
Nové vedenie PU v roku 2007 prehodnotilo postup ďalšej rekonštrukcie centrálnej budovy a prístavby severného krídla a po náročnej projektovej príprave sa práce naplno rozbehli v roku 2010.
\"Celkove tu vzniká 5300 metrov štvorcových nových plôch. Objem financií, ktorý bol použitý pri tejto stavbe je viac ako šesť miliónov eur, ktoré sú zo štátnej dotácie poskytnutej ministerstvom školstva,\" konštatoval Matlovič.
V prístavbe vznikli okrem 10 seminárnych miestností s kapacitou 32 miest aj dve posluchárne pre sto študentov. Pre potreby univerzity tu vybudovali aj novú aulu s klimatizáciou, v ktorej je 250 miest pre poslucháčov.
Nové priestory boli skolaudované v decembri minulého roka a nasledovala etapa sfunkčnenia objektov. Interiéry a učebne boli vybavené nábytkom, audiovizuálnou technikou a informačnými sieťami.
Podľa Ivanča je potrebné dofinancovať ukončenie modernizácie vysokoškolského areálu, ktorý má vytvoriť adekvátne podmienky na vzdelávanie učiteľov.
\"V ďalšej fáze bude dôležité, aby sme naplnili tieto pekné priestory obsahom, dobrými vzdelanými ľuďmi, ktorí odídu do praxe. Aby boli ďalším prínosom pre vzdelaný národ,\" povedal Ivančo.
Matlovič doplnil, že prestavbou telocvične v tomto objekte, ktorá bude financovaná zo štrukturálnych fondov a parkovými úpravami, sa rekonštrukcia tohto objektu zavŕši. Následne plánuje univerzita opraviť a modernizovať budovu starého internátu.
 

Vyberte región